Opettele kuuntelemaan

Kuva: Robert S. Donovan (Flickr)

Kuunteleminen on hieman samankaltainen taito kuin puhuminen tai kirjoittaminen: Ne ovat arkisia, jokapäiväisiä taitoja. Kaikki osaavat tehdä niitä jollain tavalla ja ovat lähes koko elämänsä myös osanneet. Emme useinkaan ajattele, osaammeko niitä hyvin tai, vieläkin tärkeämpää, miten voisimme näissä taidoissa kehittyä.

Seuraavassa on joukko vinkkejä, joiden avulla voit kehittyä kuuntelemisessa ja kuuntelijana. Kokeile kaikkia tai edes jotain niistä.

1) Mieti, keitä sinun kannattaisi kuunnella enemmän
Ketkä ovat niitä sinulle tärkeitä ihmisiä, joita sinun kannattaisi kuunnella enemmän? En tarkoita tällä nyt niinkään sellaisia esikuvia tai auktoriteetteja, joita muutenkin kuuntelet. Mieti pikemminkin, ketkä ovat sellaisia ihmisiä, joiden kuunteleminen jää tällä hetkellä liian vähälle.

Ovatko tällaisia ihmisiä esimerkiksi puolisosi, lapsesi, kollegasi, alaisesi tai vaikkapa asiakkaasi? Keneltä voisit oppia lisää? Kenen ajatuksia sinun kannattaisi oppia tuntemaan paremmin? Kenelle sinulla olisi annettavaa? Kenen kuunteleminen lisäisi teidän molempien hyvinvointia?

2) Järjestä aikaa ja tilanteita kuuntelemiselle
Kuunteleminen ei ole mahdollista, jos sille ei ole tilaa ja aikaa. Mieti ensin, miten voisit seurata keskusteluja, joita jo nyt käydään. Tämän jälkeen voit miettiä, miten voisit järjestää säännöllisesti tilanteita kuuntelemiselle.

Kannattaisiko sinun varata vaikkapa päivittäin aikaa sille, että kuuntelet lapsiasi tai puolisoasi? Voisitko käydä esimerkiksi viikoittain lounaalla alaistesi kanssa, jotta kuulet heidän ajatuksiaan? Kun tällaisista tapaamisista tai tilanteista tulee osa normaalia toimintaa, keskusteleminen ja kuunteleminenkin tulevat helpommaksi.

3) Koeta päästää irti impulssista puhua
Keskity siihen, mitä toinen sanoo, älä siihen, mitä sinun täytyy seuraavaksi sanoa. Kun haluat sanoa jotain, mieti, onko se todella tarpeen. Voisitko olla hiljaa ja kuunnella, mitä muilla on sanottavana?

Jos keskustelet kahden kesken jonkun kanssa, anna toisen puhua loppuun ennen kuin puhut itse. Mieti myös niitä tilanteita, joissa normaalisti olet äänessä. Voisitko välillä ollakin luontevasti hiljaa?

4) Mieti, miten voisit paremmin muistaa sen, mitä olet kuullut
Kuunteleminen voi olla itse asiassa raskasta puuhaa. Muistiinpanojen tekeminen voi auttaa kuuntelemisessa, vaikket edes koskaan uudestaan lukisi muistiinpanoja. Kaikissa tilanteissa muistiinpanojen tekeminen ei tietysti ole mahdollista tai järkevää. Tällöinkin voit esimerkiksi kerrata mielessäsi, mitä sanottiin.

Toisen sanojen toistaminen tai suullisen yhteenvedon tekeminen toisen sanomasta on joskus myös tehokas tapa osoittaa toiselle, että todella kuuntelet häntä. Tämä parantaa keskusteluilmapiiriä ja voi myös auttaa selvittämään potentiaaliset väärinkäsitykset heti.

5) Älä aloita tärkeää keskustelua, ellet ole siihen valmis
Jos jokin tietty keskustelu on hyvin tärkeä, kannattaa olla rehellinen itselleen ja muille. Joskus liiallinen väsymys tai kiire johtaa siihen, että keskustelusta ja kuuntelemisesta ei yksinkertaisesti tule mitään. Ehdota tällöin keskustelulle toista ajankohtaa ja koeta varmistaa, että olet silloin valmis keskustelemaan.

6) Aina kuunteleminen ei kannata
Joillain ihmisillä on taipumus velloa ongelmissaan tai käsitellä kaikkia asioita hyvin epärakentavalla tavalla. Toisinaan me kaikki syyllistymme siihen. Tällainen keskustelu tai tällaisen puheen kuunteleminen ei välttämättä ole hyväksi kenellekään. Ajan käyttäminen hyödyttömään kuunteluun vie aikaasi pois muusta ja voi myös muuttaa suhtautumistasi kuuntelemiseen negatiiviseksi.

Opettele tunnistamaan, milloin toista ei kannatakaan kuunnella. Opettele sanomaan kohteliaasti mutta varmasti, että et ole kiinnostunut tällaisesta keskustelusta. Älä kuitenkaan käytä tätä tekosyynä olla todella kuulematta mitä muilla on mielessään. Vasta toista kuultuasi ja kuunneltuasi pystyt tekemään kunnollisen arvion tilanteesta ja tästä henkilöstä.

Lisää ohjeita kuuntelemiseen:
wikiHow: How to Be a Good Listener
Communication Nation: How to listen

Yksi kommentti artikkeliin ”Opettele kuuntelemaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *